Faaliyet Alanları

 

2014 yılında 550 binin üzerinde yabancı turist Türkiye’ye sportif faaliyet  amaçlı gelip 900 milyon doların üzerinde harcama yaptı. Türkiye’de spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 1.5 düzeyinde. Bu pastadan en çok golf ve futbol pay alıyor. Bir spor turisti ortalama bir turistin 2 katı kadar harcama yapıyor. Bir başka deyişle, Türkiye’ye gelen yabancı sporsever turistin harcaması bin 1648 dolar düzeyinde. Türkiye’de Belek’e gelen golfseverlerin sayısı 160 bine yakınken, bu yıl Antalya’da kamp yapan futbol takımı sayısı ise bin 200 civarında. Bu takımların yüzde 90’ı yabancı. 2014 yılında dünyada 1.2 trilyon dolara yakın büyüklüğe ulaşan turizm sektöründen sporun aldığı pay 180 milyar dolar seviyesinde. Küresel turizmin büyümesi yüzde 4-5’lerde seyrederken, spor turizminde bu rakam yüzde 14’lere kadar çıkıyor.

    TÜRSAB’ın Spor Turizmi Raporu’na göre turizmi 12 aya yaymak, deniz-kum-güneş üçlüsünün yanı sıra diğer turizm kategorilerinde de büyümek isteyen sektörün hedefi büyük. Son yıllarda golf ve futbol turizminde atılan adımlar ve elde edilen başarılar Türkiye’nin spor turizminden aldığı payın aslında çok az olduğunu ve daha da yukarılara gideceğinin en büyük göstergesi.
    TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’nin spor turizminden aldığı payı artırması gerektiğini söyleyerek, “Kimi ülkelerde spor turizminin toplamdan aldığı pay yüzde 25’lere kadar çıkıyor. Bizim de bu payı artırmak için çalışmamız lazım” diyor. Ulusoy, spor turizminin son dönemde Türkiye’deki turizmin 12 aya yayılması stratejisini destekleyici nitelikte olduğunu vurguluyor. “Spor turisti ortalama turistin iki katı harcıyor, Türkiye’ye 2014’te 900 milyon doların üzerinde para bıraktılar” diye devam eden Ulusoy, özellikle yeni tesis yatırımlarıyla spor turizminin desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Ulusoy, “Bu yatırımlar Türkiye’nin turizm potansiyeliyle birleşip gelecek dönemde golf ve futbolun dışında başka spor dallarında da ülkemizi üst seviyelere taşıyacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye’de çeşitli spor dallarında düzenlenecek etkinlikler ve turnuvalar spor turizmini geliştirecektir, aynı zamanda da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Turkey:Home’ tanıtma çalışmalarına da destek olacaktır. Mesela, Turkey: Home of Sports olmaması için bir neden yok, bu yönde turizmciler olarak da ürünlerimizi çeşitlendirmeliyiz” diye konuşuyor.

İşte TÜRSAB Spor Turizmi Raporu’nda öne çıkan başlıklar: Dünyada spor turizminin büyüklüğü 180 milyar dolar düzeyinde. Uluslararası hesaplamalarda çıkan ortalamalara göre spor turisti normal turistin yaklaşık iki katı kadar harcama yapıyor.

  • Türkiye’ye gelen turistin ortalama harcaması 824 dolar, buradan hareket edildiğinde spor amaçlı gelenlerin ortalama harcaması 1.648 doları buluyor.
  • Türkiye’de spor yapan yabancı turistlerin sayısı 550 bini aştı.
  • Bu turistlerin yaptığı toplam harcamalar da 900 milyon doların üzerine çıktı, 1 milyar dolar seviyesine yaklaştı.
  • Türkiye, düzenlenen ve düzenlenecek uluslar arası spor etkinlikleri baz alınarak hesaplanan Küresel Spor Endeksi’nde 14’üncü sırada yer alıyor.Türkiye’de son 8 yılda bu çapta 14 etkinlik düzenlendi. Etkinlik sayısında
  • Türkiye dünya 18’incisi konumunda. Futbol turizminde yaklaşık bin 200 takım Türkiye’de kamp yapıyor.
  • Birden fazla yapanlarla birlikte bu yılda 2 bin 500’ü buluyor.
  • Futbol kampı yapanların yarattığı direkt hacim 100 milyon doların üzerinde.
  • Antalya’da kamp yapan futbol takımlarının yüzde 90’ını yabancılar oluşturuyor.
  • Golf için gelenlerin sayısı 160 binin üzerinde.
  • Belek’te 2014’te 17 golf sahasında 513 bin 216 oyun oynandı.
  • Türkiye’de toplam golf sahası 28 adet, bunun 21’i Antalya bölgesinde.
  • Belek’te oynanan oyunların yüzde 30’luk kısmını Almanlar oluşturdu.